Kylmät jalat

Ei ole vielä edes talvi, ja sinä kärsit kylmistä jaloista. Tunnistettavissa? Se saattaa lohduttaa sinua, mutta et ole varmasti ainoa, joka kamppailee tämän kanssa. Tutkimusten mukaan vähintään 30 prosenttia naisista kärsii tästä säännöllisesti, kun taas miehistä 6-7 prosenttia.

Kylmät jalat ovat yleensä vaaraton tila. Mutta ärsyttävää se on. Päivän aikana et tunne oloasi täysin sopivaksi ja mukavaksi omassa ihossasi. Työskentelet hiljaa ja keskittyneesti työpöydän ääressä, teet leppoisan pyörä- tai automatkan, nautit kirjasta sohvalla. Sano hyvästit sanalle “Hiljaa, Leppoisan ja Nautittava”. Ja anna niiden olla juuri niitä tekijöitä, jotka edistävät nautintoa ja onnellisuutta kaikissa päivittäisissä toimissasi. Kylmät jalat eivät vaivaa sinua vain päivällä, vaan ne voivat myös estää sinua nukahtamasta nukkumaan mennessäsi.

Ja kyllä, kun jalat ovat kylmät, kylmyys leviää usein muualle kehoon. Kerran kylmää, eikä lämpöä tule noin vain. Korkea aika lämmittää jäiset jalat!

Ennen kuin siirrymme vinkkeihin, perehdytään kylmän jalan syntyyn ja sen syihin. Tämä on tärkeää, sillä jos onnistut puuttumaan syyhyn, sinulla on heti ratkaisu oireisiisi.

Miten kylmät jalat syntyvät?

30 °C:n lämpötilassa et kärsi kylmistä jaloista. Syynä on siis kylmä ympäristön lämpötila ja siten laskeva ruumiinlämpö. Kun ruumiinlämpö laskee, ihon verisuonet supistuvat minimoidakseen lämpöhäviön, jolloin tärkeät elimet, kuten sydän, keuhkot ja munuaiset, pysyvät lämpiminä. Valitettavasti joillakin ihmisillä verisuonet supistuvat niin paljon, että verenkierto käsivarsissa ja jaloissa vähenee, ja verenkierto kehon päissä – eli käsissä ja jaloissa – on erityisen hankalaa.

Kiinnitä huomiota, onko sinulla kylmät kädet tai jalat? Tämän vuoksi kädet tai jalat ovat usein eriasteisesti kylmät, mutta vatsa ja selkä pysyvät aina mukavan lämpiminä. Niin hienoa, että kehosi on niin hienosti ja tehokkaasti viritetty. Mutta ei aina miellyttävää.

Se alkaa siis ympäristön lämpötilasta. Tutkimusten mukaan naisten paras työskentelylämpötila on 24-25 °C, kun taas miesten 21,5-22,5 °C. Ei ihme, että olemme usein kylmiä. Mutta miksi miesten ja naisten välillä on niin suuri ero?

Tämän vuoksi naiset kärsivät miehiä useammin kylmistä jaloista.

Aina kylmät jalat? Luultavasti olet nainen. Miehiin verrattuna naiset pystyvät kuljettamaan verta paremmin elintärkeisiin elimiinsä, mutta saavat vähemmän verta kehon raajoihin, kuten sormiin, varpaisiin ja myös nenänpäähän. Miten niin?

Rasva pitää sinut lämpimänä: tosiasia vai taru?

Naisilla on yleensä suurempi rasvaprosentti kuin miehillä, ja tutkimusten mukaan hoikemmat naiset kärsivät kylmyydestä enemmän kuin ne, joilla on korkea painoindeksi. Yksi ja yksi on kaksi, joten monet ihmiset päättelevät, että rasvaprosentilla on suuri merkitys kylmässä säässä. Varpaat ja sormet eivät kuitenkaan sisällä juuri lainkaan rasvaa. Joten… miten se voi olla mahdollista? Onko rasvalla todella niin suuri merkitys kuin luulet, ja onko todellakin viisasta ryöstää keittiön kaapit pitääkseen jalkasi lämpiminä?

Laita Mars takaisin; olemme pahoillamme, että jouduit pettymään. Ainoa lämpö, jonka se antaa, on kaapille käveleminen. Tämä johtuu siitä, että rasvaprosentti ei ole rasvaprosentti vaan lihasmassa, joka toimii kehon lämmittimenä. Lihakset polttavat sokereita ja rasvoja päivän mittaan, jolloin lämpöä vapautuu. Naisilla on luonnostaan vähemmän lihasmassaa kuin miehillä, mikä asettaa heidät epäedulliseen asemaan sisäisen termostaatin pitämisessä oikealla tasolla. Rasvakerroksella on muuten jonkin verran eristysarvoa, mutta rasvaa on pääasiassa elinten ympärillä eikä käsissä ja jaloissa.

Ja sitten on vielä yksi syy siihen, että juuri naiset lämmittävät sängyssä jääpalojaan miespuolisen kumppaninsa lämpimiin jalkoihin eikä toisinpäin. Se johtuu puhtaasti heidän hormoneistaan. Naishormoni estrogeeni säätelee uloimpia ohuita verisuonia, joita kutsutaan myös kapillaareiksi. Kiertosi aikana hormonitasosi muuttuvat. Korkeat estrogeenitasot tekevät kapillaareista herkempiä lämpötilalle. Pientä lisäpotkua: Vaihdevuosien jälkeen elimistö tuottaa noin 60 prosenttia vähemmän estrogeenia, ja olet vähemmän altis vilustumiselle.

Mikä aiheuttaa kylmiä jalkoja?

Olemme jo nähneet, että hormoneilla ja lihasmassalla on merkittävä vaikutus kehon lämpötilaan. On kuitenkin hyvä selvittää, voisiko olla muitakin syitä, jotta voit kohdistaa ongelmasi ratkaisuun.

FLAMMER-SYNDROOMA

Etkö ole koskaan kuullut siitä? Se voi olla totta. Se on suhteellisen uusi sairaus, jota esiintyy useimmiten hoikilla, urheilullisilla ja usein korkeasti koulutetuilla naisilla. Se on metabolisen oireyhtymän vastakohta. Lisääntynyt verenkierron reaktio ärsykkeisiin – kuten kylmään, tunteisiin, stressiin ja ääniin – voi johtaa kylmiin käsiin ja jalkoihin. Nämä ihmiset ovat myös herkempiä kivulle, lääkkeille, kofeiinille, äänille ja hajuille ja nukkuvat usein huonosti. Flammerin oireyhtymä ei ole vaarallinen, mutta se voi aiheuttaa sinulle paljon epämukavuutta. Pidä huolta itsestäsi, vältä liikaa stressiä, valitse rauhallinen laji (esim. jooga) äläkä liioittele sydänurheilun kanssa. Haluatko tietää tästä lisää? Suomessa on vielä vähän tietoa, mutta tällä sveitsiläisellä verkkosivustolla on selkeää tietoa englanniksi ja saksaksi: http://www.flammer-syndrome.ch. Ja sukella suoraan tämän sivun alareunassa oleviin vinkkeihin, joilla ratkaiset kylmät jalkasi -ongelmasi.

Alhainen verenpaine voi myös aiheuttaa nopeasti kylmät kädet ja jalat. Mistä tiedät, onko verenpaineesi alhainen? Voit selvittää tämän helposti verenpainemittarin avulla, sillä jokaisella yleislääkärillä on sellainen vastaanotollaan.

Tärkeä syy matalaan verenpaineeseen on se, että elimistö menettää nopeasti paljon nesteitä, eikä näitä nesteitä palauteta ajoissa. Varmista siis erityisesti liikunnan aikana, että juot runsaasti vettä koko päivän ajan. Tämä vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseesi, mutta myös muut elimet, kuten ihosi, kiittävät sinua siitä!

WINTERTEN

ChilblainsTunnetaan myös nimellä pernionit. Jos olet ollut ulkona kylmässä ja jalkojasi alkaa kutittaa ja polttaa tai särkee sen jälkeen, on mahdollista, että sinulla on keltarauhanen. Tällöin veri ei virtaa kunnolla jalkoihin ja varpaisiin, ja iho muuttuu punaiseksi tai sinipunaiseksi, turpoaa ja tulehtuu. Tämä voi sisältää rakkuloita ja haavoja. Valitettavasti keltarauhasille ei voi tehdä paljoakaan, oireet häviävät itsestään, mutta valitettavasti se voi kestää koko talven ja keltarauhaset voivat palata joka vuosi. Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito, joten liiku paljon ja pidä jalat lämpiminä!

RAYNAUDIN TAUDIN OIREET

Raynoudin tautiKutsutaan myös Raynaud’n taudiksi. Kun valtimot supistuvat liian nopeasti, veren virtaus käsiin ja jalkoihin lakkaa. Varpaat tai sormet muuttuvat ensin valkoisiksi, sitten sinisiksi ja sitten punaisiksi. On arvioitu, että jopa 15 prosenttia naisista ja 1 prosentti miehistä kärsii enemmän tai vähemmän Raynaud’n oireista. Tämä tauti on yleensä vaaraton, joten paras vinkki on pitää jalat mahdollisimman lämpiminä käyttämällä paksuja sukkia ja liikkumalla riittävästi.

Lue lisää Raynaud’n taudista täältä.

SQUARE

kilpirauhanenVoi olla, että kilpirauhasesi toimii liian hitaasti, vain vaikea sana tätä kutsutaan myös kilpirauhasen vajaatoiminnaksi. Jos kärsit kylmien käsien ja jalkojen lisäksi väsymyksestä, kalpeasta ihosta, alakuloisesta mielialasta tai hiustenlähdöstä, on viisasta käydä lääkärissä ja selvittää, onko sinulla mahdollisesti kilpirauhashormonivaje.

VITAMIINIEN JA KIVENNÄISAINEIDEN PUUTE

vitamiinit

Kärsitkö aina kylmistä käsistä ja jaloista? Tarkista sitten itseltäsi, saatko riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.

Rauta

Raudanpuutetta esiintyy yleisesti myös kasvissyöjillä. Naisten rautapitoisuudet ovat keskimäärin alhaisemmat kuin miesten, joten naisten on erityisen suositeltavaa huolehtia riittävästä raudan saannista. Itse asiassa raudanpuute voi johtaa anemiaan, koska punasoluissa tuotetaan vähemmän hemoglobiinia. Tämä puolestaan voi johtaa kylmiin käsiin ja jalkoihin sekä muun muassa väsymykseen, kalpeuteen ja huimaukseen.

Magnesium

Magnesium tukee muun muassa energia-aineenvaihduntaa, ja sillä on tärkeä rooli verenpaineen säätelyssä. Puutos voi johtaa moniin eri oireisiin, kuten kylmiin käsiin ja jalkoihin, kireisiin lihaksiin, uneliaisuuteen, ärtyneisyyteen, alhaiseen libidoon ja migreeniin. Tiesitkö, että magnesium auttaa myös rentouttamaan aivoja ja lihaksia? Jos harkitset magnesiumlisää, se on parasta ottaa kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa unen tukemiseksi.

B12-vitamiini

Kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa pahamaineinen: B12-vitamiini, jota esiintyy pääasiassa eläintuotteissa (liha, kala, maitotuotteet), ja sen täydentäminen on välttämätöntä. Tämä johtuu siitä, että B12 vastaa muun muassa veren ja hermojen tuotannosta. Alkava puutos voi johtaa kalpeuteen, heikkouteen, huimaukseen ja kylmyyden tunteeseen. Epäiletkö? Käy sitten yleislääkärilläsi, joka voi lähettää sinut verikokeeseen.

DIABEETIKOT

Diabeetikoilla verisuonet voivat vaurioitua, mikä heikentää verenkiertoa. Tulos: kylmät jalat. Hermovaurio, joka tunnetaan myös nimellä neuropatia, voi kuitenkin aiheutua myös diabeteksen seurauksena. Tämä saa sinut tuntemaan, että sinulla on kylmät jalat, vaikka todellisuudessa kehosi pitää ne hyvin lämpiminä. Tässä tapauksessa kyse on aivojen väärästä signaalista, jolle ei valitettavasti voi mitään.

Mitä voit tehdä kylmille jaloille?

Ja nyt, rummunisku… olemme saapuneet siihen syyhyn, miksi luet tätä artikkelia: ratkaisuun kylmiin käsiin ja jalkoihin. Ja ei, ei ole mitään “käytä voileipäpusseja jalkojesi ympärillä” tai “sido voileipäpussit kenkiesi ympärille”, “peitä kenkiesi reiät teipillä” välissä, hei, olen nähnyt nämä vinkit ohi internetissä. Mutta et selvästikään nähnyt niin paljon vaivaa lukiaksesi tämän artikkelin ja päätyäksesi sitten näin surkeisiin vinkkeihin. Joten tässä ne tulevat, parhaat vinkit, jotka todella toimivat:

5 parasta vinkkiä lämpimiin jalkoihin

Vihje 1

Se, että sinun pitäisi harrastaa paljon liikuntaa, on avoin ovi, mutta ei se, että sinun pitäisi työskennellä pääasiassa lihasten rakentamisen parissa. Lihakset polttavat rasvaa ja sokeria. Mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän polttoa. Ja se saa sinut mukavasti lämpimäksi. Aloita 10 minuutin voimaharjoittelulla päivässä, ja jo muutaman viikon kuluttua huomaat eron.

Vihje 2

Yllä oleva vinkki ei tuota välitöntä lämpöä. Mutta lämmitettävät sukat kanssa tarvitset vähemmän kärsivällisyyttä. Napin painalluksella saat lämpimät jalat 30 sekunnissa! Ja jopa useita tunteja (alimmalla asetuksella jopa 8 tuntia) kerrallaan. Sopii erinomaisesti työpöydän ääreen, talvikävelylle tai sänkyyn. Nyt tietysti luulette, että me sanoisimme niin! Kylmien jalkojen asiantuntijoina olemme kuitenkin kehittäneet sukat, jotka todella toimivat, ovat todella miellyttäviä käyttää ja todella mukavia.

Vihje 3

Ja kyllä… jos pyydät kylmäsydämistä ihmistä ‘kehittämään jotain lämpimille jaloille’, hän saattaa lyödä siinä lukkoon. Meiltä löydät siis lämmitettävien sukkien lisäksi myös ladattavat pohjat, lämmitettävät tossut ja lämmitettävät kengät. Ehkä olemme menneet hieman liian pitkälle, mutta kylmien jalkojen lämmittäminen tai ehkäiseminen edistää niin paljon elämän onnellisuutta.

Vihje 4

Tämä vinkki on niin itsestäänselvä, mutta voit luultavasti napata itsesi tekemästä sitä usein. On kaunis syys- tai kevätpäivä, aurinko paistaa ja taivas on sininen. Haluat näyttää hieman kesäisemmältä ja pukeudut liian ohuesti. Kun kehosi kokee kylmää, kehosi ensimmäinen reaktio on pitää elintärkeät elimet lämpiminä ja vähentää veren virtausta käsivarsissa ja jaloissa (alkaen käsistä ja jaloista). Hieno hyötysuhde kehollesi, mutta ei sinulle. Vaikka ulkona olisi kuinka lämmintä, ota aina mukaan ylimääräinen liivi tien varteen. Laita laukkuun myös huivi, pari erityisen paksuja sukkia ja ehkä lämmitettävä tyyny.

Vihje 5

Hopealangalla päällystetyt sukat, tupakoinnin lopettaminen, villasukat, kylpyvaihdot, jalat ristissä istumisen lopettaminen… Nämä kaikki ovat vinkkejä, jotka auttavat marginaalisesti. Jos sinulla ei ole sähkösukkia, ainoa asia, joka auttaa, on kuuma kylpy tai kuuma suihku. Eikö ole aikaa? Nopea jalkakylpy, johon voit kastaa jalkasi hetkeksi, on myös autuaaksi tekevä.

Mielestäni edellä mainitut 5 vinkkiä ovat ainoat, jotka todella toimivat. Usko minua, olen kokeillut kaikkea. Osaan kaikki “vinkit kylmiä jalkoja vastaan” ulkoa. Jos oireesi pahenevat, käy yleislääkärissäsi, jotta lääketieteelliset ongelmat voidaan sulkea pois. Mutta kaikille niille ihmisille, jotka minun laillani saavat helposti kylmät jalat – ja ovat kyllästyneet kaikkiin niihin hyvää tarkoittaviin koti-, puutarha- ja keittiövinkkeihin, joita antavat enimmäkseen ihmiset, jotka eivät itse koe ongelmaa –  tämä lista on koottu, toivottavasti hyödyt siitä!

.

Käytin tätä artikkelia varten useita lähteitä. Voit aina saada minulta lisää taustatietoja. – Lobke Buijs