nainen lämmittää kylmiä käsiään kuuman teekupin ääressä.

Kenellä on kylmimmät kädet: miehillä vai naisilla?

Utahin yliopiston tutkijat käyttivät lämpökamerakuvausta vertaillakseen miesten ja naisten kehon lämpötilaa. Mitä tapahtui? Naisilla on hieman lämpimämpi vartalo kuin miehillä, ero on pieni, 0,2224 °.

Suurempi ero havaittiin käsissä. Naisten kädet ovat keskimäärin jopa 1,56 °C kylmemmät kuin miesten. Jos sinä naisena sanot kärsiväsi kylmistä käsistä, et valita, se on totta!

Mitä kehossasi tapahtuu? Lämpötilan laskiessa käsien ja jalkojen verisuonet supistuvat, joten veri virtaa vähemmän näille alueille. Miksi kehosi on asetettu tällä tavalla?

Kehosi on rakennettu selviytymään. Kun ulkona on kylmempää, tärkeät elimesi, kuten sydän, keuhkot ja vatsa, kohdusta puhumattakaan, ovat vaarassa jäähtyä. Lämpimän veren tehokkaan käsittelyn vuoksi kehon raajojen (kädet, jalat, korvat, nenänpää) verisuonet supistuvat niin, että veri virtaa niiden läpi pienemmällä nopeudella. Erittäin hienoa, että kehosi on asetettu niin tehokkaaksi, mutta joudut kärsimään koleista seurauksista.

Verisuonten supistuminen tapahtuu luonnollisesti sekä miehillä että naisilla. Mutta naiset reagoivat kylmään paljon nopeammin. Tutkijoille ei ole vieläkään täysin selvää, miksi näin on. Se voi liittyä eroihin lihasten koostumuksessa, kehon rasvassa, kehon koossa ja hormoneissa.

Mitä enemmän lihaksia, sitä enemmän palamista tapahtuu. Näin ollen lämpöä vapautuu enemmän. Mitä enemmän lihaksia sinulla on, sitä lämpimämpi sisäinen lämmittimesi on.

Mitä tulee kehon rasvaan, se toimii molempiin suuntiin. Toisaalta voidaan väittää, että rasva pitää kehon lämpimänä, ja näin on varmasti myös vartalon elintärkeiden elinten ympärillä. Lisääntymisen kannalta on tietenkin erittäin tärkeää, että kohtu on hyvin suojattu. Muualla kehossasi et kuitenkaan tarvitse paljon ylimääräistä rasvaa pysyäksesi lämpimänä. Rasva itse asiassa estää verenkiertoa muihin raajoihin. Ja rasvaa ei selvästikään ole riittävästi varpaiden ja käsien ympärillä. 

Myös alla oleva artikkeli saattaa kiinnostaa sinua:

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Vertaa
Jotta voisimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin, käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla eteenpäin hyväksyt evästeiden käyttämisen.