Onko sinulla Raynaud’n ilmiö? Tee itsetesti

Raynaud’n tauti on ärsyttävä sairaus, jossa kädet ja jalat kylmenevät valtimoiden lyhytaikaisen supistumisen vuoksi. Et huomaa siitä mitään, paitsi seuraukset: brrr, kädet ja jalat ovat kuin jääpaloja.

Epäiletkö, kärsitkö vain kylmistä sormista, kuten monet kanssasi olevat ihmiset, vai voisiko sinulla sittenkin olla Raynaud’n tauti? Tämä itsetesti auttaa sinua selvittämään sen.

Tee Raynaudin itsetesti

Kysymys 1

Muuttuvatko sormesi tai varpaasi väriltään (valkoiset, siniset, punaiset, violetit) ympäristön lämpötilan muuttuessa tai stressaavina hetkinä?       KYLLÄ/EI

Kysymys 2

Kutisevatko sormesi tai varpaasi tai tuntuvatko ne tylsiltä ja kivuliailta heti, kun ne vaihtavat väriä?      KYLLÄ/EI

Kysymys 3

Kun lämmität käsiäsi ja jalkojasi, kärsitkö taas sormien tai varpaiden kipeydestä?      KYLLÄ/EI

 


TULOS

Vastasitko KYLLÄ kahteen tai useampaan kysymykseen? Silloin sinulla on todennäköisesti Raynaud’n tauti. Oireet ovat ärsyttäviä, mutta onneksi yleensä harmittomia, ja muutamalla elämäntapamuutoksella ja/tai lääkityksellä voit lievittää oireita. Lue Raynaud’n taudin vinkit täältä tai tutustu lämmitettävien käsineiden ja sukkien valikoimaan, jotta voit hoitaa oireesi heti.

 

Joissakin tapauksissa taustalla voi kuitenkin olla jokin sairaus, kuten verisuonisairaus tai autoimmuunisairaus. Haluatko tietää, onko näin sinun kohdallasi? Vastaa sitten myös alla oleviin kysymyksiin. 

Raynoudin itsetesti jatkuu

 Kysymys 1

Esiintyikö Raynaud-oireesi 30 ikävuoden jälkeen?      KYLLÄ/EI

Kysymys 2

Vaivaako se sinua enemmän kuin 10 kertaa viikossa?      KYLLÄ/EI

Kysymys 3

Ovatko sormet ja varpaat myös turvonneet, kun värimuutokset tapahtuvat?     KYLLÄ/EI

Kysymys 4

Kärsitkö haavaumista tai haavoista sormien ja varpaiden kärkien ympärillä?     KYLLÄ/EI

Kysymys 5

Onko oireesi vain yhdessä kädessä tai jalassa?     KYLLÄ/EI

Kysymys 6

Kärsitkö lisäksi säännöllisesti ihottumasta, suun ja silmien kuivumisesta, lihasheikkoudesta, närästyksestä tai nivelvaivoista?     KYLLÄ/EI

 


TULOS

Vastasitko KYLLÄ yhteen tai useampaan kysymykseen? Jos näin on, ota yhteys yleislääkäriin. Yleislääkärisi voi arvioida, onko sinut syytä lähettää reumatologin tai immunologin vastaanotolle lisätutkimuksia varten. Taustalla voi olla autoimmuunisairaus, reumasairaus tai verisuonisairaus. Vain yhden erikoislääkärikäynnin aikana Raynaud’n oireen syy voidaan selvittää, ja voit keskittyä ratkaisuun. 

Raynaud’n tauti tunnetaan myös nimellä Raynaud’n ilmiö tai Raynaud’n oireyhtymä.

Arviolta noin 10 prosentilla nuorista naisista tämä tauti esiintyy lievemmässä muodossa. Useimmissa tapauksissa se häviää itsestään muutaman vuoden kuluttua. 

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Vertaa