Onko väsymyksen ja kylmyyden välillä yhteyttä?

Ehkä olet vain yksi niistä monista ihmisistä, jotka vilustuvat helposti. Siinä ei ole mitään huolestuttavaa. Voit vain pitää yllä terveellistä ruokavaliota, liikkua paljon, levätä riittävästi ja ennen kaikkea pukeutua lämpimästi. Mutta oletko myös usein väsynyt? Lue sitten nopeasti, mitä voit tehdä asialle.

Kylmä ja väsynyt, väsynyt ja kylmä

Väsyttääkö sinua kylmyys vai kylmääkö sinua väsymys? Oikea vastaus on: molemmat! Toiseen liittyy usein toinen. Kuten aurinko ja lämpö ja lumi ja kylmyys.

Nainen, jolla on univaje

Kehosi on tehty selviytymään; pieni tehtaasi yrittää suojella sinua kylmältä ja saada sinut nukkumaan ajoissa. Kiva kehosi, mutta et odota niitä epämiellyttäviä seurauksia. Ymmärtämällä, miten kehosi toimii, voit antaa sille paremmin sitä, mitä se tarvitsee. Kuuntele kehoasi, ja vaivasi katoavat kuin kylmä lumi auringon alla:

Väsymyksestä johtuva kylmettyminen

Olet nukkunut huonosti ja seuraavana päivänä palelet helposti. Tunnistettavissa? Onneksi olkoon, silloin kehosi toimii täysin oikein. Kaksi syytä:

.

1. Se on kehosi temppu, joka auttaa sinua löytämään lämpimämmän paikan. Se saa sinut vetäytymään ja ottamaan päiväunet.

Kehosi ei ota huomioon päivittäistä aikatauluasi, vaan haluaa suojella sinua ja auttaa sinua saamaan tarvitsemasi unen. Miten se tarkalleen ottaen toimii?

Kun olet väsynyt, ihon verenkierto lisääntyy. Tämä vaikuttaa ristiriitaiselta, koska itse asiassa väriset. Se on kuitenkin totta. Tämä näkyy esimerkiksi lapsilla, joilla posket ja korvat ovat punaiset. Kehosi sisällä oleva lämpö lähetetään ulos ihon kautta, joten ihosi lämpenee muutaman asteen, mutta aivosi itse asiassa lähettävät kylmyyssignaaleja. Miksi aivosi tekevät näin? Se haluaa estää kehoasi hypotermialta, ja näin se kehottaa sinua hakeutumaan lämpimään sänkyyn.

2. Toinen syy siihen, miksi palelet nopeammin, kun olet väsynyt: aineenvaihduntasi toimii paljon hitaammin.

Kun aineenvaihdunta on hidas, kaloreita palaa vähemmän. Mitä vähemmän palamista tapahtuu, sitä vähemmän lämpöä vapautuu. Seurauksena on kylmä keho.

Vihje

Mene siis ajoissa nukkumaan, mieluiten samaan aikaan joka päivä. Näin biologinen kellosi menee vähiten sekaisin, ja kehosi tietää, mihin aikaan sen on tuotettava melatoniinia, jotta voit nukahtaa mukavasti. Yritä myös nousta joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Jos kehosi tottuu tällaiseen selkeään unirytmiin, olet harvemmin hereillä yöllä.

Alkaa kyllästyä kylmään

Onko sinulla paljon vähemmän energiaa talvella ja paleletko paljon nopeammin kuin useimmat ihmiset ympärilläsi? Näin tämä tapahtuu ja mitä voit tehdä asialle:

.

1. Kun ulkona on kylmä, kehosi joutuu tekemään erityisen paljon töitä pitääkseen lämpötilansa yllä.

Tämä kuluttaa paljon energiaa ja johtaa usein väsymykseen. Pukeudu siis kunnolla, kun lähdet ulos tai kun olet laskenut lämmitystä astetta. Lämpimät vaatteet voivat olla tässä suhteessa erittäin hyvä idea. Lämmitetyt sisäkäsineet ja lämmitetyt sukat voivat myös pitää kehosi mukavasti lämpimänä.

2. Kun päivät lyhenevät ja kylmenevät, saat paljon vähemmän D-vitamiinia (jota löytyy auringonvalosta) kuin kesällä.

Loppujen lopuksi pysyt mieluummin sisätiloissa. Ja kun menet ulos, peität mieluummin kaikki paljaat ruumiinosat. Pitkillä housuilla, takilla, käsineillä ja hatulla. Talvella voi siis helposti syntyä D-vitamiinin puute. Miten huomaat tämän? Sinusta tulee usein heikko ja väsynyt. Lihaksesi tuntuvat kipeiltä ja sinulta puuttuu energiaa.

Runsaasti D-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet ovat rasvainen kala ja maitotuotteet. Mutta jos haluat saada sen oikein, on viisasta ottaa lisää D-vitamiinia. Tämä koskee joka tapauksessa alle 4-vuotiaita lapsia, ihmisiä, joilla on tumma ihonväri, ihmisiä, jotka eivät saa paljon aurinkoa, yli 50-vuotiaita naisia ja yli 70-vuotiaita miehiä.

3. Koska olet yleensä vähemmän aktiivinen talvella, energiatasosi laskee ja tunnet itsesi vähemmän hyväkuntoiseksi ja siksi väsyneemmäksi.

Yleinen neuvo on, että kehoa tulisi harjoittaa kohtalaisesti tai intensiivisesti vähintään 2,5 tuntia viikossa, jaettuna useammalle päivälle. Älä ajattele vain sydänliikuntaa, kuten juoksua, vaan myös lihaskuntoharjoitteita, jotta tunnet itsesi voimakkaaksi ja hyväkuntoiseksi. Tämä ei ainoastaan pidä sinua lämpimänä, vaan myös väsyttää sinua vähemmän.

tiesitkö, että...?

Keskimäärin miehillä on luonnostaan enemmän lihasmassaa kuin naisilla. Tämä on yksi syy siihen, miksi miehet ovat harvemmin kylmiä kuin naiset?

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Vertaa
Jotta voisimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin, käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla eteenpäin hyväksyt evästeiden käyttämisen.